A porttovábbítás alapjai

Képzelj el egy társasházat. Ez a számítógép. A házban lévő lakások a portok. Ha egy levelet szeretnél küldeni, akkor ott van rajta feladó és a címzett címe. A feladó a valóságban és a címzett az interneten valahogy így nézne ki:

Feladó: Valaki, Budapest, Fő utca 32. 3/1 (Harmadik emelet egy)
Címzett: Valaki más, 80.166.21.46:21

Az ‘IP cím:port‘-ot socketnek nevezzük.

Ha ezeket megértettük, akkor neki lehet kezdeni. Fontos, hogy a porttovábbításhoz hozzáférés kell a router beállításainak módosításához.

A szoftvereket / szolgáltatásokat lehet használni offline a localhost:port címen. Ez szinte mindig működik.

A routerhez először hozzá kell férnünk. Windowson ha beírjuk a start menübe azt, hogy CMD, akkor egyből kiadja a parancssort. Az ipconfig parancsra kiadja a hálózati címünket és az alapértelmezett átjáró (router) címét. Az IPv4 címünket írjuk le (ez a hálózati IP címünk) és nyissuk meg egy böngészőben az átjáró címét.

A router alján vagy oldalán lesz valami matrica a bejelentkezési adatokról, de ha nincs, akkor egy varázslóba dob bele, ahol jelszót tudunk beállítani. Ha nem tudunk belépni, akkor ez az oldal segíthet.

A beállítások között meg kell találnunk a Port forwarding részt. Valószínűleg a haladó beállítások között lesz. Ha megvan, akkor hozzunk létre egy új szabályt.

A 80-as portot (a weboldalakét) továbbítjuk ezen a képen. A címet át kell írnunk a mi hálózati IP címünkre.

Fontos, hogy melyik protokollt választjuk. Ha mind a kettőt kell használnunk, akkor két külön szabályba kell azt megcsinálnunk. A szabály létrehozása után szinte rögtön használható lesz a szolgáltatás.

Hasznos linkek:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_TCP_and_UDP_port_numbers
https://portforward.com/

A kérdések jöhetnek a hozzászólásokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük