Weboldal hosztolása Windows 10-en

Ha van rendszergazdai hozzáférés a géphez és a routerhez (Porttovábbításhoz kell) akkor el lehet kezdeni, ezek nélkülönözhetetlenek a weboldalhoz.

Fontos:

Ha van egy domain nevünk, például Michaelstone007.com, akkor azon nem lesz tárhely. Ez az oldal is domain névvel és egy tárhellyel működik, ahol a bejegyzések vannak. A tárhely ez esetben a számítógép lesz.

Először is be kell állítani a Windowsnak az IIS (Internet Information Services) szolgáltatásokat.

Ha megnyitjuk a Programok telepítése és törlése lapot a Windowsban, akkor valószínűleg ki fog dobni egy ilyen lehetőséget:

Kapcsolódó beállítások
Programok és szolgáltatások

Ha rákattintunk, akkor mutatni fogja a programokat a számítógépen ‘Windows 7-es nézetben’. Bal oldalon ott lesz, hogy Windows szolgáltatások be- és kikapcsolása, itt jön képbe a rendszergazdai hozzáférés. Az ISS beállításainak valahogy így kell kinéznie:

Ha megvan, akkor a weboldal gyökérmappáját megtaláljuk a C:\inetpub\wwwroot helyen. (A C az a meghajtó amire az operációs rendszer lett telepítve.) Alapból lesz ott egy iisstart.html és egy iisstart.png fájl. Ha megnyitjuk a localhost-ot (A gépen futtatott szolgáltatásokat keresi az alap portokon), akkor látjuk a Microsoft alap IIS-es oldalát, ami a gépünkön van.

A mappában mindent kitörölhetünk, azt tehetünk bele amit szeretnénk, amit a weboldalunkon szeretnénk. Ha nem értünk a weblapok írásához, akkor használhatunk HTML szerkesztőket, vagy akár meg is tanulhatunk írni sajátokat, ez esetben javaslom a W3 Schools-ot.

Bárhol a világban

Ahhoz, hogy a hálózaton kívül is lehessen látni a weboldalt, továbbítanunk kell a 80 as portot a routerben. Ezen a linken találhatsz egy bejegyzést a porttovábbításról. Hálózaton kívül az IP címünkön nézhetik meg lehet megnézni a weboldalt.

Ha nem szeretnénk hogy mások tudják a mi IP címünket, vehetünk egy domain nevet, vagy ha ingyenesen szeretnénk csinálni akkor használhatunk Dinamikus DNS-t (Dynamic Domain Name Service-t), itt ajánlom a No-IP-t. Regisztráció után kaphatunk egy olyan címet, mint például a web.ddns.net . Ha már létrehoztunk egy hostname-et akkor használjuk a Device Configuration Assistant-et a portok beállításához. (Weboldalnál nem szükséges, csak akkor ha nem a 80-as porton fut, mert mondjuk blokkolta az internetszolgáltatód.)

Ha bármi segítség kell vagy ha kérdést szeretnél feltenni, akkor azt a commentekben megteheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük