Élő rádió készítése

Élő rádiót lehet teljesen ingyen csinálni egészen egyszerűen is. Mi megmutatjuk, hogy hogyan lehet.

Ahhoz hogy üzemeltessünk egy élő rádiót, két dolog kell. Egy program, ami elküldi a hangot, a másik egy szerver, ahova a hang érkezik. Onnan egyenesen a hallgatókhoz megy.

Na de kezdjünk is bele. Először a szerverrel kezdjük. Mi a caster.fm-et ajánljuk. Ingyenesen itt lehet regisztrálni. Regisztrációnál fontos, hogy a aldomain az lesz, ami a felhasználónevünk. Tehát ha “Valami” a felhasználónevünk, akkor az aldomain valami.caster.fm lesz. Ezen kívül fontos még a két jelszó.  Az egyik a webes felülethez kell, a másik pedig a Icecast szerverhez kell. Ha két különböző, akkor tudni kell, hogy melyik-melyikhez tartozik. Ha megvan az adatlap kitöltése, akkor e-mailben fognak küldeni egy regisztrációt megerősítő linket.

Ha sikeresen beléptünk, akkor meg kell írni a rádióról szóló adatokat. A “Radio Details” (Rádió Részletei) részt mindenképpen meg kell írni, különben nem fogják elindítani a rádiót. A többi részt is ajánlott megcsinálni. Ha megvannak a beállítások, akkor alul a “Save Changes” résznél elmenthetjük a beállításokat. Ezután jobb oldalt a Start Server-re kattintva elindíthatjuk a szervert.Most jön képbe a program ami a hangot elküldi. Itt a Rocket Broadcastert ajánljuk. Ha letöltöttük, akkor megnyitás után el kell fogadni a licenc szerződést. Utána ki kell választani, hogy hova szeretnénk telepíteni. Akár pedrivera is lehet telepíteni és akkor minden számítógépen lehet használni. Eztán meg kell szabni, hogy milyen néven legyen start ikon és hogy hol. Az következő oldal engedi, hogy az asztalon is lehessen ikon. Ezután már csak telepíti.

Amint megnyílt az alkalmazás megnyílik a telepítő. A kezdéshez kattintsunk a “Next”-re. Itt ki kell választani, hogy “I have my own Icecast or SHOUTcast server”. Most menjünk vissza a caster.fm vezérlőpanelébe, és másoljuk ki az adatokat a varázslóba. Ha megvan az összes, kattintsunk a továbbra. Ha már most szeretnénk kezdeni a streamelést, akkor válasszuk ki “Start broadcat now”-t, ha nem akkor hagyjuk üresen. Végül kattintsuk a Finish-re. Ha csatlakozott a szerverhez, akkor már megy is a stream. Lehet mikrofont közvetíteni, és belső hangokat is, így ha elindítunk egy zenét a számítógépen, akkor az máris megy a live-ba.

Ha azt írja, hogy “Connection Refused”, akkor a szerver ki van kapcsolva.

És a legfontosabb: az adást a felhasznalonev.caster.fm-en lehet hallgatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük